Blog geschreven door dr. van Montfort
Wat gebeurt er nu eigenlijk als we ons haar drogen met een föhn? Om te begrijpen wat er precies met uw haar gebeurt, is het van belang om de samenstelling van het haar te kennen. Het haar is opgebouwd uit het merg, de schors en de schubben. Deze laatste liggen als dakpannen over elkaar. Het grootste deel van het haar is een keten van het taaie eiwit keratine dat als een trekkabel gevlochten is. Dat is zo sterk dat een gemiddelde haardos wel 10.000 kilo kan houden. Verder bevat het haar water, vetten en mineralen. De krullen of golving wordt gevormd door de zwavel- en waterstofbruggen die de keratineketen bij elkaar houden in een bepaald patroon. Daarbij speelt ook de elektrische lading een rol. Kijk maar eens hoe het haar reageert bij statische elektriciteit.
Luchtvochtigheid en het haar
Om te zien wat er gebeurt met drogen moeten we eerst weten welke invloed water op de haren heeft. Water is een klein molecuul en dringt makkelijk in het haar. U ziet dan meteen dat het haar sluik wordt. Dit komt door de waterstofbruggen die door de overmaat aan water afgebroken worden. Dat ziet u eveneens als u een stoombad met hoge luchtvochtigheid in gaat. De natuur gaat uit van een evenwicht en als de luchtvochtigheid in de omgeving hoger is dan dat van het haar, gaat er vocht het haar in. Dat is andersom ook; bij een zeer lage luchtvochtigheid droogt het haar uit. Ook dan worden de waterstofbruggen afgebroken. Komt er vervolgens weer evenwicht, dan herstellen de waterstofbruggen in een willekeurig patroon, hetgeen we “Coupe Ravage” noemen.
Het haar föhnen
Bij het drogen met apparatuur zijn er drie dingen belangrijk: de temperatuur, de afstand van het apparaat tot het haar en de elektrische lading (ionisatie). Deze laatste is bij bepaalde merken ingebouwd.
Hogere temperaturen beschadigen de schubben, die uit elkaar gaan liggen. Hierdoor wordt het kammen/borstelen lastiger en is er risico op haarbreuk. Ook worden de haren doffer. Daarnaast verdwijnt er water uit het haar, hetgeen ook de bedoeling is, maar de beweging van water in het haar kan wederom de waterstofbruggen afbreken. U kunt dit voorkomen door op lage temperatuur te föhnen, de föhn verder van het haar te houden en vooral niet te lang te drogen. In dit laatste geval gaat er te veel vocht uit het haar en zal een nieuw evenwicht moeten herstellen, zoals besproken in het stukje over de luchtvochtigheid.
En als u ziet dat uw coupe niet beklijft weet u nu: “Het ligt aan de luchtvochtigheid”.
Hans van Montfort, arts en ontwikkelaar van Esthecin, schrijft elke maand een blog over een onderwerp gerelateerd aan haren en gezondheid. Is er een onderwerp dat nog niet is gepubliceerd en waar u meer over wilt weten? Stuur ons dan een mail met uw vraag. Het onderwerp waar de meeste vragen over gesteld worden, zullen wij dan met voorrang behandelen.