Blog geschreven door drs. van Montfort
Haren groeien in een cyclus, telkens uit dezelfde haarzakjes. Eerder schreven wij al over de biologie van de haren en hoe deze groeicyclus verloopt.
De snelheid waarmee de haargroei plaatsvindt is mede genetisch bepaald. Daarnaast is het belangrijk dat haarzakjes voldoende voedingsstoffen krijgen, maar ook spelen de algemene gezondheid en medicijngebruik een bepalende factor in het haargroeiproces.
Seizoenen
Hoewel haaruitval het hele jaar door kan optreden, lijkt er een interessante relatie te bestaan tussen de seizoenen en de haargroei. Gedurende de wintermaanden ervaren meer mensen haaruitval, terwijl dit in het voorjaar juist minder lijkt. Je zou de vergelijking kunnen maken met bomen die hun blad verliezen in het najaar en zodra de lente begint weer gaan bloeien. Bovendien zien we eenzelfde verandering bij onze trouwe viervoeter, die van vacht verandert.
Haargroei in de zomer
Inderdaad groeien de haren in de zomer rond 10% harder dan in de andere seizoenen. Naar de redenen daarvan kunnen we alleen gissen. Er is nauwelijks onderzoek gedaan hiernaar. Normaal gesproken komen we in de zomer meer buiten, waardoor onze huid bij voldoende zonlicht meer vitamine D3 aanmaakt. Vitamine D speelt een belangrijke rol in veel stofwisselingsprocessen, dus ook in de celdeling van de haren. Dit geheel vormt bij veel mensen ook een andere gemoedstoestand: minder depressies en minder stress. Ook dat kan een rol spelen in de groeisnelheid van de haren. Daarnaast kan de hogere temperatuur, waardoor er een betere doorbloeding is, een rol spelen.
De rui in de herfst
Niet alleen vallen de bladeren in de herfst, we zien ook meer “shedding”. Dit is de situatie waarin de oude haren in de zogenaamde rustfase (telogene fase) moeten plaatsmaken voor de nieuwe haren. Dit is een heel normaal proces, hetgeen bij vrouwen meer voorkomt dan bij mannen. Dit is eveneens beschreven in het stuk over de biologie van de haren, waar we in deze blog naar doorverwijzen. We zien shedding ook vaker na een klimaatwissel (bijvoorbeeld na een reis in de tropen) en na een koortsende ziekte. De temperatuurwisseling speelt hier dus een rol.
Shedding gaat meestal vanzelf over en kan enige weken tot zelfs maanden duren. De stress die dit echter vaker teweegbrengt kan dit proces versterken. Soms gaat shedding over in een chronische vorm, dan noemen we het “telogeen effluvium”. De haren hebben dan de kracht niet meer door de hoofdhuid heen te groeien. Het is belangrijk haarverlies tijdig waar te nemen en gebruik te maken van een voedend serum, zoals Esthecin. Esthecin betekent “gemaakt voor Esther”. Esther is mijn dochter die te maken kreeg met telogeen effluvium. Door het gebruik van het haarserum kan zijn tegenwoordig weer genieten van een prachtige bos haar.
Hans van Montfort, arts en ontwikkelaar van Esthecin, schrijft elke maand een blog over een onderwerp gerelateerd aan haren en gezondheid. Is er een onderwerp dat nog niet is gepubliceerd en waar u meer over wilt weten? Stuur ons dan een mail met uw vraag. Het onderwerp waar de meeste vragen over gesteld worden, zullen wij dan met voorrang behandelen.